תפריט
שלום Anonymous ::: 2025, 01:56
Facebook
musical act magazine המגזין הישראלי לטכנולוגיות באודיו ומוסיקה Musical Act Magazine
עזרה בבניית מעגל קטנטן להנמכת והשקטת מאוורר מחשב
שרשרת זו הוגדרה כמועילה (105) ›
לך לעמוד 1, 2, 3   הבא
 הגב לנושא
שימו לב: ההודעה האחרונה בשרשרת זו נכתבה לפני יותר משנה.
חשוב היטב לפני שיגור מענה לשרשרת זו
   ראשי » DIY, אלקטרוניקה וחיווט
  Isralien  
עזרה בבניית מעגל קטנטן להנמכת והשקטת מאוורר מחשב
הודעה פורסם: שבת 01 פבר',03 22:39   
היי,
אני רוצה לבנות רכיב קטן שיקבל 5v מספק המחשב ויוריד אותו ל3v או 4v. (אשר ילך למאוורר)

אין לי מושג באלקטרוניקה אבל אני מאמין שזה לא צריך להיות מסובך בכלל,
מהם הרכיבים בהם אני צריך להשתמש וכיצד עלי לבנות אותו?

אשמח לקבל עזרה!

פרטי המאוורר -
Vantec Tornado 80mm
12V DC
0.76A
9.1W
tamir3
הודעה פורסם: שבת 01 פבר',03 23:26   
ממה שאני זוכר משיעורי פיזיקה אתה יכול לבנות שנאי בעזרת כמה נגדים.
אבל אם המטרה הסופית היא להנמיך את צריכת החשמל של המאורר על מנת להקטין את קצב הסיבוב שלו ,אז הדבר לא מומלץ מכיוון שזה יגרום למעבד נזק בלתי הפיך בגלל התחממות יתר(אם בכלל התכוונת למאורר שנמצא על המעבד)
  Isralien  
הודעה פורסם: שבת 01 פבר',03 23:38   
אל תדאג כל שיקולי המהירות והטמפרטורה כבר נלקחו בחשבון והמעגל הוא רק רכיב אחד במערכת יותר מורכבת שתשלוט על מהירות המאווררים.
(בין היתר - Vantec Nexus fan controller ו SLK-800)

קראתי פה ושם שישנן כמה שיטות כמו שימוש ברזיסטורים, דיודות סמיקונדקטורים וכו'
אשמח לקבל תשובה או סכמה עניינית לגבי המעגל הפשוט.
ReuvenM
Administrator
הודעה פורסם: שבת 01 פבר',03 23:41   
אציע לך שתי דרכים:
1. באמצעות ווסת מתח בעל הכשר לזרם הנדרש
2. מפל מתח באמצעות דיודה או שתיים.
הסבר:
1. רגולטור הינו רכיב לוויסות או ייצוב מתח. יש לו כניסה ויציאה וחיבור אחד לאדמה (או מינוס). אתה זקוק לווסת מתח המתאים למתח היציאה שאתה צריך (3 וולט לדוגמא) ולבקש שיהיה בהספק הנדרש של 9 וואט מינימום.
חיבור: חוט מהמתח של 5 וולט אל כניסת הרגולטור, הלחמת רגל המינוס ישירות לנקודת אדמה רחבה ובריאה (יש כאלה הרבה על לוח האם, אך רצוי בנקודה שקרובה להזנה בלוח, או ישירות מספק הכוח). את היציאה של הרכיב אתה מחבר למאוורר. כיוון שהמאוור אינו רכיב שדורש מתח נקי כל כך, אפשר לוותר פה על קבל יקר ביציאה, למרות שעבור הרגולטור רצוי להוסיף קבל בין היציאה של המתח לאדמה, משהו בסביבות האפס נקודה אחד מיקרופארד מינימום (ומעלה עד 500 מיקרופארד), וזאת כדי למנוע משוב מהמאוורר שינדנד אותו.
2. חיבור דיודה בטור למתח ה-5 וולט יוריד את המתח ב-1.2 וולט לערך. חבר את מספר הדיודות הנדרש להורדת המתח - בטור אחת לשניה, כאשר הטבעת שעל הדיודה מסמנת את הכיוון של מתח היציאה (לכיוון המתח הנדרש). קח דיודות להספק הנדרש פלוס, כדי שלא תחממנה.
הודעה פורסם: ראשון 02 פבר',03 00:21   
תודה רבה על התשובות,

לפי מה שכתבת :
- מחוט המתח 5v של הספק אל כניסת הרגולטור
- מהמינוס של הרגולטור למינוס של הספק (נכון?)
- מיציאת הרגולטור למאוורר

1. מה הן יציאת וכניסת הרגולטור ומה ההבדל בין היציאה לבין המינוס?

2. לאן יציאת הרגולטור תתחבר במאוורר?
(+ או - ומה לעשות עם החיבור הנותר)

3. מה הכוונה למשוב מהמאוורר?

בשביל להבהיר קצת את צרכיי - הרכיב יהיה ממוקם רחוק מלוח האם ויתחבר בסופו של דבר למתג שיאפשר לבחור בין העברת המתח למאוורר דרך הרכיב שיספק 3v (האופציה הכי נמוכה) או העברת המתח למאוורר דרך ה Vantec Fan Controller שמספק מתחים בין 7v ל 12v . כך שעדיף שהוא יורכב על לוח הלחמה משלו.

בנוסף, האם אתה מכיר או יכול להמליץ על מקום נחמד שאפשר לקנות ממנו את הרכיבים?
(ואולי גם לקבל יעוץ)
t-kol
S.Supporter
הודעה פורסם: ראשון 02 פבר',03 01:28   
digi
Act Compatible
הודעה פורסם: ראשון 02 פבר',03 01:39   
חבר'ה, חבר'ה,

המאוורר צורך 12v.
אפשר אולי לספק לו מתח נמוך יותר, אבל 3-4v ?!
מתח נמוך יותר יתבטא בכוח-סיבוב חלש, בחוסר יציבות ואף בעצירה מוחלטת.

איך אמר אחד העם - "לא זו הדרך".

או שמא אני מפספס משהו??
הודעה פורסם: ראשון 02 פבר',03 03:09   
digi, המאוורר האימתני (שנועד ל12v) עובד יופי ב5v. אך למרות שמדובר בהורדה של רק עוד1 או 2 וולט אני יודע שיש סיכוי שהוא "לא יתניע".
במקרה כזה קראתי שאפשר להשתמש בcapacitor פשוט על מנת לאתחל את המאוורר על 5v ורק לאחר מכן המתח ירד, מה שיאפשר לו להמשיך לעבוד בצורה תקינה.
אבל זה לאחר כך, קודם כל שאני אדע איך לבנות את הוסת הפשוט...

המאוורר הספציפי הזה יכול ב12v להגיע למהירויות מטורפות ולדחוף 84CFM אוויר,
אבל אז הוא רועש מאוד. (70dB-+)
כשהוא פועל ב5v הוא עדיין מזיז אויר הרבה יותר ממאוורר ממוצע אבל גם טיפה מרעיש יותר.
כל הרעיון כאן הוא שאני אוכל להשתמש במאוורר הזה ביום יום ועדיין לשמור על הפוטנציאל האדיר שלו (לאוברקלוק, כשאני צריך את המחשב לדברים יותר כבדים) .
אחרת אני יכול להשאר עם המאוורר הפשוט למארז שכרגע על הslk-800 שלי שכמעט ולא שומעים אותו אבל הוא לא נותן לי הרבה מרחב פעולה.

תודה t-kol על הלינק, אבל הוא מדבר על וסת מתח משתנה עם פוטנציומטר, מה שאני מחפש כרגע זה בסך הכל וסת מתח קבוע (שיוריד את המתח מ5v ל3v) ושיעבוד עם מאוורר קבוע, בעל נתונים ידועים מראש.

יש לך פירוט על משהו כזה?
ReuvenM
Administrator
הודעה פורסם: ראשון 02 פבר',03 08:12   
תשובות לכל השאלות מעלה:
- יציאת הרגולטור מתחברת לפלוס של המאוורר. המינוס של המאוורר מתחבר למינוס של הרגולטור (המחובר למינוס של הספק).
- למאוורר יש רק שתי כניסות, אלא אם הוא מחובר למעגל שליטה אחר, וזה איני יודע מהנתונים. מאוורר DC מציב חוט לפלוס וחוט למינוס בלבד.
- המעגל ש-טי-קול הציע מתאים למה שביקשת. הטרימר לקביעת המתח מאפשר מציאת הנקודה הנכונה להפעלה תקינה של המאוורר הספציפי (ואין אחד דומה לשני בתכונות סף ההפעלה), לאחר הכיול הראשוני אתה יכול לשכוח מהטרימר (זה הרכיב עם חץ מחובר למרכזו בשרטוט, ואינו עולה הרבה), או להחליף אותו בשני נגדים קבועים המהווים מחלק מתח (להחליף את הטרימר הכוונה).
- DIGI צודק בהחלט לגבי הנעת המאורר. לצערי מסתובבים באינטרנט כל מיני אילתורים המבטיחים שליטת מאורר, או המצאות של הרגע, עליהן ממהרים להכריז באיזה פורום, והצלחות אלו מאריכות חיים רק רגע.
ההורדה המשמעותית מ-12 וולט ל3 וולט אומרת שליש המתח המסווג למאוורר, מה שהופך אותו ללא-אמין.
מאוורר קטן השואב ווליום כזה גדול של אוויר, צריך לפצות על גודלו במהירות סיבוב גבוהה. רוב הרעשים המגיעים ממאווררים הם בגלל הלהבים החותכים באוויר ולאו דווקא מתורפה מכנית (ראו הליקופטר כדוגמא). מהירות הסיבוב הגבוהה גורמת לו להרעיש. אם תוריד את המהירות, על פי ההמלצות ה'חמות' באינטרנט, כל יתרונות המאורר ילכו לטמיון, מה גם שהתנעת המנוע תהיה בספק (הפתרון מיד).
במקרה שמוצאים כבר מאוורר קטן ויעיל, הדרך הטובה ביותר להשתיק את הרעש היא לא לפגום בתפקודו, אלא להסתיר את גלי הקול, או לשכך אותם. תיעול יהווה פתרון טוב יותר (מעין תעלת 'מיזוג' העוטפת את המאוורר ומובילה את זרימת האוויר הלאה לנקודה מרוחקת יותר (רחוק יותר = פחות רעש) עד ליציאה מהמחשב.

הבעיה בוויסות מתח, במקרה שלך, לבד מהנקודות שהזכרתי מעלה, היא מפל המתח שבין כניסת המתח המקורי ליציאת המתח המווסת. ככל שמפל זה גדול יותר 0ההפרש), ההבדל במתח יומר לאנרגית חום, וזה ידרוש קירור הרכיב המווסת (גוף קירור טוב). אז מה עשינו?
בעיית ההתנעה יכולה לגמור את חיי המעבד, וטעות לחשוב שהורדת מתח היא הפעולה הנדרשת כטריק להנחתת מהירות.
הפתרון:
הדרך הנכונה לשליטת מהירות היא ויסות רוחב פולס, או קיצוץ מבוקר של הזרם המגיע למאוורר. זה נעשה באמצעות מעגל Pulse width controller,ממש כמו בדימר מודרני - לא המתח הוא זה שיורד, אלא אספקתו למאוורר בצורה קצוצה, כאשר רוחב הפולסים קובע את המינון - דהיינו המהירות.
במקרה זה המנוע תמיד יעבוד ויתניע.
ויש מעגל גם לזה. וזה הדבר הבטוח היחידי שאני יכול להציע לך במקרה של שליטת מהירות מנוע.
כללית אני מציע זאת לכולם: אם אתם מתכוננים לרכוש ווסת מהירות שאינו מהסוג של בקרת רוחב-פולס, תצטרכו להתמודד עם בעיות של חום נוסף (!כל הפתרונות של הורדת מתח), אי אמינות בהתנעה, ואיבוד המעבד, וזאת בנוסף לאמינות של היצרן #smile
מפל המתח הפשוט שהצעתי באמצעות דיודות (הורדה של 1.1 וולט עם כל דיודה בטור) יכול להתאים להתנסות במודל שיש לך, מה גם שמתג שמקצר את הדיודות האלה יכול לשמש כמתג On/Off פשוט ביותר.
זה - לרמת התנסות בלבד (מק'גייבר), ואם זה עובד ותנאי הסביבה במחשב לא נפגמים (האוורור עדיין יעיל) - מצוין. רק גע בדיודות בזמן הנחתת המהירות (לא תתחשמל), כדי לבדוק כמה מתחממות הן אם בכלל (מקסימום כוויה קלה). אם כן, רכוש כאל הדיודות עם גוף קירור מובנה או שתצמיד אותם לגוף קירור אחר.

לגבי ההמלצה שלי בדבר מעגל בקרת רוחב-פולס, שזה הפתרון המקצועי, הנה דוגמא של מעגל כזה. אל תהסס לשאול פרטים, ואל תתרגש אם אתה רואה ווסת מהירות במעגל זה או אחר, זה לא מזיק ולא מייקר.
והנה עוד אחד - שניהם כלל לא יקרים.
הודעה פורסם: ראשון 02 פבר',03 08:21   
למה לסבך את החיים? המייצב שאני שלחתי, באמת מקבל 12V אבל ע"י כיונון הפוטנציומטר
ניתן לקבל כל מתח שהוא בין: 0.7V ל 12V דבר החוסך לך את כל שלב הניסויים. ואין צורך בשום מדידת מתח.
פשוט מכוונים את הפוטנציומטר למהירות הסיבוב הרצויה בכל פעם!
בנוסף, המעגל ששלחתי מבוסס על מעגל משולב (ג'וק) נפוץ וזול ביותר (שקלים בודדים). כל מעגל אחר יהיה מסובך, מסורבל, ויקר יותר. לכן הוא גם המומלץ ביותר.
אם בכל זאת תרצה לשים מפסק במקום הפוטנציומטר, כל שעליך לעשות זה למדוד את התנגדותו
בכל מצב רצוי, ולשים נגדים קבועים באותו ערך ולמתגם בעזרת המפסק.
אין לי מה להוסיף יותר ! ! !
 הגב לנושא
שימו לב: ההודעה האחרונה בשרשרת זו נכתבה לפני יותר משנה.
חשוב היטב לפני שיגור מענה לשרשרת זו
   ראשי » DIY, אלקטרוניקה וחיווט

לך לעמוד 1, 2, 3   הבא
עמוד 1 מתוך 3

עשוי לעניין אותך :
:: תקנון