תפריט
שלום Anonymous ::: 2024, 03:17
Facebook
musical act magazine המגזין הישראלי לטכנולוגיות באודיו ומוסיקה Musical Act Magazine
בניית מערכת 5.1 לחדר מרכיבים קיימים
שרשרת זו הוגדרה כמועילה (105) › תצורת הדפסה
לך לעמוד 1, 2   הבא
 הגב לנושא
שימו לב: ההודעה האחרונה בשרשרת זו נכתבה לפני יותר משנה.
חשוב היטב לפני שיגור מענה לשרשרת זו
   ראשי » בקרת צליל, שמיעה
  montigo  
Supporter
בניית מערכת 5.1 לחדר מרכיבים קיימים
הודעה פורסם: ראשון 06 נוב',05 09:52   
אז ככה - השגתי סאבוופר "15 פשוט מאוד של מורל (ברוח העניינים, "השגתי" לא אומר שגנבתי את זה מרכב של מישהו #biggrin, אלא ששילמתי סכום צנוע ביותר של 100 שקלים חדשים).
מפרט: 300W RMS, נצילות 92dB , סליל אחד של 2 אינץ' 4 אום

התכנון הוא להשתמש בו בכיף עבור האזנה למוזיקה וסרטים. כמובן לא להלחנה, כי כמו שציינתי הוא זבל :yuck:

הסטאפ אצלי הוא כדלקמן:

[א] למטרות האזנה ובידור - כרטיס קול SB Live, שתי יציאות סטריאו אנלוגיות (קדמי + אחורי). הקדמיות מגיעות למיקסר.
האחוריות מגיעות למערכת Logitech Z-560:
סאבוופר אקטיבי שדוחף גם 2 רמקולים לוויניים אחוריים (Logitech Z-560), יכול לדחוף גם 2 קדמיים אבל כיום הם לא מחוברים.

[ב] למטרות הלחנה - כרטיס קול Echo Mia, שתי יציאות מונו מאוזנות - שמגיעות למיקסר.

לסיכום,למיקסר (Mackie Tapco 6306) מגיע הפלט סטריאו של ה-Mia והפלט סטריאו הקדמי של ה-SB Live.
מהמיקסר יוצא כבל לכל אחד מ-2 המוניטורים האקטיבים (Samson Resolv 65a).

והשאלה:
איך אני מחבר ומגביר את הסאב במינימום עלות. מבחינתי, הוא יכול להחליף את הסאב הקיים (של ה-Logitech, זה סאב 8 אינץ'), או להתווסף אליו.

1. איזה מין תיבה כדאי לבנות לסאב עם נתונים כאלו? יש המלצות על בעל מקצוע?

2. איך אפשר להגביר את הסאב במינימום עלות? האם יש מצב להיעזר ברכיבים קיימים\משומשים?

3. איך לבצע קרוס-אובר? חשבתי להיעזר ב-SB Live, אני משתמש בדרייברים של KX שמאפשרים לעשות דברים כמו קרוס דרך הצ'יפ של הכרטיס.

בקיצור. אני די מבולבל ממגוון האפשרויות לחבר אותו למערכת הקיימת, ובעיקר אינני רוצה להוציא על זה הרבה כסף.
הודעה פורסם: ראשון 06 נוב',05 11:29   
האם הסאב אקטיבי? ואם כן, איזה מערכת קרוס ופיצול יושבת עליו.
אם הוא אקטיבי אבל ללא מערכת פיצול
האם הוא פאסיבי, איזה קרוסאובר יש לו?

אם הוא אקטיבי בעל מערכת פיצול ופוטנציומטר לקביעת LEVEL ונקודת חיתוך = אתה מוציא אליו L/R וממנו שולח למוניטורים.
אם הוא אקטיבי אבל ללא פיצול, עליך לשלוח לו סיגנל משל עצמו. כדאי לוודא מה נקודת החיתוך שלו אבל באופן כללי הייתי שולך לו את יציאת SumMono שבמרבית המקרים לא משמשת גם ככה לכלום.
אם הוא פאסיבי, עליך להשיג מגבר מתאים ולצאת אל המגבר מהמיקסר (בהנחה שהמגבר יכיל שתי כניסות/יציאות תאלץ להנדס לך פיצול או לקנות גם קרוסאובר או, מה שלא מומלץ, לצאת למגבר מיציאות PHONES) בכל מקרה - יציאה אחת של המגבר תוכל ללכת לסאב והיציאה השניה תוכל לללכת למפצל אוזניות (בהנחה שלא שלחת למגבר סיגנל אחרי קרוס אובר ובהנחה שהמגבר מכיל אופצית MONO BRIDGE
ReuvenM
Administrator
הודעה פורסם: ראשון 06 נוב',05 12:13   
אם הבנתי נכון מדובר באלמנטר בלבד (רק הדרייבר עצמו).
אם כך, יש להשיג לו תיבה, אם מיצרן תיבות או להתנסות בבניה עצמית (אם לא מתמצאים בזה, זו קצת בעיה).
התנסות בבניה עצמית תדרוש תיבה מעץ או חומר גמיש אחר (לא פלסטיק בתחום התדר הזה), ומציאת אותם אתרים המציעים דרכי בניה עצמית כולל חישוב מידות, או מציאת תיבת-רמקול מסחרי קיים (זהה, או לאתר בגוגל נתוני וו'פר עם אותו דגם דרייבר בדיוק) ולאמץ את מידותיה של התיבה שלו.
  montigo  
Supporter
הודעה פורסם: ראשון 06 נוב',05 14:37   
אופס!

לא ציינתי מפורשות: הסאב החדש הוא אכן דרייבר בלבד, ללא תיבה, ללא מגבר #biggrin

במיקסר יש לי יציאות Ctrl Room (ימין ושמאל) שהולכת למוניטורים, ויציאות Main (ימין ושמאל) שהן פנויות לגמרי. באפשרותי לנצל אותן.
מה שעוד פנוי אצלי זה יציאת Send של אפקטים, שאפשר לכוון את העוצמה שלה (כאילו DUH).

במקרה זה -
היכן בדיוק אני אכניס את הקרוס אובר? אני מעוניין גם באופציה לא להשתמש בסאב, ולעקוף את הקרוס, ז"א להשתמש במוניטורים וב-Logitech ב-Full Range.

האם כדאי להיות צנוע ולהסתפק ב-Low Pass על הסאבוופר בלבד?
הודעה פורסם: ראשון 06 נוב',05 15:18   
אם בא לך "לטעום" קצת תכנון נכון של סאב:

הורד את winisd מהאתר הבא:
http://www.linearteam.dk/default.aspx?download=winisd
זוהי חונמה (עדיין...) ידידותית לתכנון ארגזי באסים.

בתקווה שהדרייבר שברשותך נושא לוחית זיהוי (אתה יודע את הדגם), וכן שהוא מופיע בבסיס הנתונים שבתכנה, אזי החיים מחייכים אליך #smile
(ישנם שם לא מעט דרייברים של Morel )
התוכנה לא מסובכת וכוללת גם הסברים יפים.

אם אין זיהוי לדרייבר, או שאינו מופיע בתכנה, אין לך את הפרמטרים הנחוצים לשם תכנון הארגז (מעבר לקוטר
הממברנה והתנגדות ה DC של הסליל), ומציאתם/מדידתם היא "קצת" יותר מורכבת...

במקרה כזה #cry , אני מצטרף להמלצתו של ראובן לנסות "להעתיק" ארגז מקורי של הדרייבר האמור.
  montigo  
Supporter
הודעה פורסם: ראשון 06 נוב',05 21:04   
תודה, אני מקווה שיש את הדרייבר הזה בתוכנה #biggrin
התיבה זו הבעיה היותר קטנה שלי למען האמת.

מישהו יכול לסייע עם רעיונות להגברה\קרוס\חיווט שלא יגרמו לי לפשוט רגל?
הודעה פורסם: ראשון 06 נוב',05 21:33   
תצטרך מסנן low pass, פסיבי לשם העלויות הנמוכות.
כלומר, שקע לחיבור בארגז, ממנו יוצאים שני חוטים אל עבר המסנן, אשר בתורו משאיר רק את התדר הנמוך.
תדר המפנה של המסנן יהיה כזה שיעביר ממנו ומטה את התדרים (או שיסנן את כל מה שמעל תדר זה).
מהיציאה של המסנן החיווט ממשיך לדרייבר עצמו.
  montigo  
Supporter
הודעה פורסם: שני 07 נוב',05 00:22   
ראובן, פספסתי, אתה לא מתכוון ל-low pass? (מעביר נמוכים, מסנן גבוהים)
היכן ניתן לרכוש מסנן low pass פסיבי מתכוונן? עלות משוערת?

כמו כן, איזה *סוג* מגבר אני צריך לחפש. אני מכיר מגברי Monoblock שמתמשים בהם עבור סאבים ברכב. מה הפיתרון עבור סאב בבית?
(שימו לב למפרט בהודעה הראשונה)
הודעה פורסם: שני 07 נוב',05 09:42   
אמת. תיקנתי את ההודעה שלי.
מגבר מונו מספיק (בודד), או מגבר דו-ערוצי שניתן לגשר אותו למצב "מונו" (זה לא ההיפך מסטריאו במקרה הזה, אלא תצורת חיבור העושה שימוש בשני המגברים ליצירת אחד 'רציני' יותר).
כיוון שאתה מדבר כאן על תקציב מאופק, אין הרבה מה להציע חוץ מכל מה שתמצא. עקרונית, לידע כללי, לנמוכים בריאים רצוי מגבר בעל הספק שיהיה קצת גבוהה מזה של הרמקולים, עם dumping factor גבוהה ככל האפשר. במקרה שלך אני מאמין שלא צריך להתעקש מדי על מגברי-על.
מסנן תוכל לבנות בעצמך, להשיג בחנויות האלקטרוניקה או אצל "רפי האוזמן" (אפשר לרכוש קרוסאובר פסיבי שלם והלשתמש רק ביציאת הנמוכים שלו עבור הדרייבר שלך) - עליך להחליט על נקודת המפנה של המסנן לפני הרכישה (התדר שממנו ומעלה הוא יסנן).
האינטרנט שופע במידע.
לרוב מדובר בסלילי, קבל ונגד. הסליל הוא הרכיב הקשה יותר למציאה ולרוב החברה' מלפפים לבד. במקרה שלך זה פחות קריטי.

הקלק על התמונה לצפיה בגודל מלא
הקלק על התמונה לצפיה בגודל מלא
  montigo  
Supporter
הודעה פורסם: שני 07 נוב',05 22:47   
תודה רבה!

ראובן, האתר שצירפת פשוט מצוין, קראתי והשכלתי!
עלה לי גם רעיון, להפוך את הציוד הקיים אצלי למערכת 5.1 – על זה, בהמשך.

-----------------

ניסיתי לגלות את הנתונים בתוכנה שנמרוד ציין (WinISD) - הדרייבר לא קיים שם.

חיפושים קדחתניים באינטרנט - גם הם לא עזרו.

ניסיתי לפנות למורל ישירות - הם מכחישים קיומו של הדרייבר. כמה חבר'ה בעסקי האודיו לרכב עזרו והסבירו שזה סאב שמורל ייצרו לזמן קצר עבור מתקיני מערכות,
מעט נמכרו ממנו, מאז מורל לא מייצרים סאבים גדולים. אנשים נתנו לי נתונים מומלצים שהם זוכרים עבור תיבה לסאב הזה, אך גם מדובר בתיבות לרכב וגם מדובר על נתונים מהזיכרון בלבד #biggrin

לכן, את הנתונים אני אמדוד בעצמי, ברגע שאני אקנה מגבר, כפי שמתואר באתר:
http://www.diysubwoofers.org/measure.htm

אני מעדיף להיות איטי, מאשר להיות חאפר ולחפף בעניין זה.
חוצמזה, אני נהנה ואוהב את ההתעסקות, לא פחות מהתוצאה הסופית.

-----------------

החלטתי שלא איכפת לי קצת להתפרע טיפה, גם בתקציב. אני מוכן להשקיע על כל התהליך כ-2000 ש"ח.

ניסיתי לחשוב כיצד אני משלב את הסאב עם שאר הדרייברים בחדר שלי:

שימו לב, יש לי:
1. שני מוניטורים 2WAY עם מיד-באס 6.5 אינץ' וטוויטר 1 אינץ', בתיבת MDF אטומה.
המוניטור מנגן 62-25,000Hz (+/- 3dB).
כל מוניטור מוגבר פנימית עם Bi-Amp שנותן 75 וואט למיד-באס, ו-24 וואט לטוויטר
הבהרה: המוניטורים הם היחידים שאני משתמש בהם לצורכי הלחנה.

2. ארבע רמקולים לוויניים 1WAY עם מיד של 3 אינץ', בתיבת פלסטיק עם Port.
הלווינים נותנים 168-6,600Hz (+/- 3dB) ו-156-20,000Hz (+/- 5dB)
כל ארבעת הלווינים מוגברים ע"י מגבר חיצוני (ראה סעיף 3) שנותן 53 וואט לכל דרייבר.

3. סאבוופר 8 אינץ' בתיבת MDF עם Port.
הסאב נותן 35-125Hz (+/- 3dB) ו--10dB ב-27Hz.
נדחף ע"י מגבר בתור התיבה שנותן 188 וואט, וקרוס בין הסאב ללווינים בסביבות 150 הרץ.

4. סאבוופר 15 אינץ, בלי תיבה עדיין
לא ידוע עדיין מה טווח ההיענות שלו.
בלי מגבר עדיין

הגעתי למסקנה שאני מעוניין להרים מערכת 5.1 (למעשה 6 ולא 5, אבל בסדר), כדלקמן:
- 2 מוניטורים מקדימה, קיצוני ימין וקיצוני שמאל (טוב, לא בדיוק, אבל בערך). ינגנו Full Range
- 2 לווינים מאחורה, קיצוני ימין וקיצוני שמאל. ינגנו Full Range
- 2 לווינים מקדימה בתור סנטר, ליד המסך. ינגנו Mid Range בלבד ( אבל בסטריאו #smile
- סאבוופר 15 אינץ'. או שאני אעיף את הסאב של ה-8 אינץ', או שאני אשתמש גם ב-8 וגם ב-15 (נחמד!)

לגבי מקור סאונד – הסאונד בלאסטר LIVE שלי הוא 4 ערוצים. ה-MIA הוא 2 ערוצים. שניהם לא מתאימים.
על מנת להנות מהיתרונות של מערכת 5.1, אצטרך לקנות כרטיס קול חדש עם יותר יציאות, ותמיכה בדרייברים לסראונד. היות ובעתיד אני מתכוון להעיף את המחשב מהחדר, אני מעדיף כרטיס קול *חיצוני* USB2 (כיום אין לי Firewire). במידה ואמצא כרטיס מתאים, אעדיף שיהיה לי כרטיס בודד גם להלחנה וגם לסראונד. במידה ולא, ה-MIA ישאר והכרטיס החדש יחליף את ה-SB Live.

לגבי עניין הסאבוופר – אין לי בעיה (בסיוע של אדם מבין) לפתוח את התיבה של הסאבוופר 8 אינץ', ולעשות בו Tweakים וחיבורים חדשים. ייתכן מאוד ואצטרך לפרק את מהסאב 8 אינץ' ולמקם

-----------------

ולשאלות:
1. האם הרעיון שלי להרים מערכת 5.1 כמצוין לעיל הגיוני? - אתם רואים מכשלות או סיבות לוותר עליו?

2. האם יש כרטיס קול USB2 מוצלח למלחינים (דהינו, תומך ב-ASIO2 עם Low Latency), עם מעל 5 יציאות אנלוגיות *נפרדות*, שיש לו גם תמיכה טובה לסראונד ב-Windows (ז"א משהו עם דרייברים סטנדרטים, שיהיה אפשר להפעיל MVPlayer/PowerDVD ולצפות בסרט בסראונד). מחיפוש בפורום לא מצאתי כרטיס כזה במחיר שיעלה על דרישותי (התקציב לפרוייקט כולו הוא 2000 ש"ח)

3. האם לכרטיס הנ"ל יש דרייברים גמישים, המאפשרים ביצוע High-Pass / Low-Pass / EQ לכל יציאה בנפרד? משהו בסגנון KX Drivers, המאפשרים ממש לתכנת את הצ'יפ: כניסות, יציאות, "חיווט", אפקטים. לצערי ה-KX קיימים רק לכרטיסים ספציפיים של חברת קריאטיב, ואני לא הולך לקנות כרטיס של קריאטיב עבור הלחנה (!).

4. יש לי כרטיס OnBoard עם 7.1 ערוצים המבוסס על שבב Realtek ALC 850 (AC97) – יש איזשהי סיבה בעולם להשתמש בו לסרטים? הרי האיכות שלו היא ככל הנראה בינונית, והדרייברים שלו כנראה אינם גמישים.

5. בהנחה ואני אלך על כרטיס עם יציאת SPDIF - האם קיים רסיבר צנוע (במחיר) שיודע לפענח AC3 ולשלוח אותו ליציאות אנלוגיות שונות? לכל הדרייברים כבר יש הגברה, צריך פשוט מפענח המכיל DAC. גם קרוסאובר הוא אופציונלי.

5. האם כדאי לשלב תיבה *בודדת* עם סאב 15 אינץ' וסאב 8 אינץ', עם קרוס ביניהם (נגיד ב-50 הרץ)? באיזה תצורה בונים תיבות כאלו בד"כ?

ברגע שאגבש תשובות לשאלות האלו, אוכל "להתגלגל הלאה" ולקבוע בצורה יותר מדויקת תוכנית עבודה.
חשוב היטב לפני שיגור מענה לשרשרת זו
   ראשי » בקרת צליל, שמיעה

לך לעמוד 1, 2   הבא
עמוד 1 מתוך 2

עשוי לעניין אותך :
:: תקנון